Afscheid van een grondlegger

7 Oktober 2023 een dag als ieder andere, maar wel een met een droevig randje. Een van de grondleggers van ons complex heeft na ruim 46 jaar de sleutel van zijn huisje en zijn tuin overgedragen aan een nieuwe tuinder.

Gerard en Wil van de Nouweland hebben vandaag afscheid genomen van hun tuin, het complex en diverse tuinders die zij in de voorbije jaren hebben meegemaakt. Zij hebben menig tuinder zien komen, maar ook weer gaan. En nu is de tijd gekomen om zelf te gaan.

Gerard en WIl liepen al enige tijd met de gedachte hun tuin op te zeggen, maar als je bijna 47 jaar liefhebber-tuinder bent geweest is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Nu werd deze stap ook wel enigszins ingegeven door de gezondheid van beide, maar ondanks dat blijft het toch een lastige beslissing. Bij de overdracht van de tuin en de sleutels kwam voor hen beide toch de realiteit dat het einde van bijna 47 jaar tuinieren daar was.

Gerard en Wil waren, samen met Joop en Marielle Karsten, de eerste tuinders die ons complex opgezet hebben. Zij waren niet alleen de figuurlijke grondleggers van ons complex, maar ook in de letterlijke zin van het woord. Zo heeft Gerard (bijna) eigenhandig rioolafvoeren en waterleidingen aangelegd. Ook was er divers ander werk wat Gerard en Wil, samen met anderen, hebben aangepakt.

Wat Gerard ook wel deed was advies geven. Zo leerde hij menig tuinder de betekenis van het ‘dieven’ van tomatenplanten; of hoe je je boontjes het beste kreeg. Ook bij het opzetten van een kasje kon je hem om raad vragen, maar dat gaf hij ook wel eens ongevraagd.

Gerard loopt langs… “Wat ben je aan het doen?”
“Ik ben een kasje aan het bouwen.”
Gerard:”Staat ie haaks?”
“Ja, ik heb net gemeten. Hij staat prima!”
Gerard:”Heb je ook kruislings gemeten?”
“Nee, dat niet.”
Gerard:”Dat zou ik dan maar doen, anders komt er niks van terecht!”
En Gerard had gelijk. Het ene diagonaal was 1 centimeter korter dan de andere…

Gerard wist het allemaal wel en hem hoefde je dan ook niks te vertellen…

We zijn Gerard en Wil dankbaar voor alles wat zij voor de vereniging en het complex betekent hebben. En om onze dank aan hen te onderstrepen hebben zij uit handen van Leo Koster (bestuurslid) en Bep Beerbaum (overname-commissie) een oorkonde mogen ontvangen.