Tips voor verstandig snoeien

Op de website van directplant.nl zijn veel interessante onderwerpen te vinden die je goed in de praktijk kan gebruiken. Een er van is het op de juiste manier snoeien van planten, struiken en bomen. Hieronder vind je al enkele tips waar je je voordeel mee kan doen.

  • Let bij het snoeien vooral op een mooie, natuurlijke vorm van de struik. Haal kruisende takken weg, zorg ervoor dat de takken mooi over de struik verdeeld staan, houd het hart open en neem dood hout weg.
  • Knip niet alleen een stukje aan het eind van een tak af, dun een struik liever een beetje uit. Haal bijvoorbeeld een oudere (te lange) tak helemaal weg tot de grond of vlak boven een goed ontwikkelde zijtak. Zo verjong je de struik.
  • Waar kun je nu het best knippen? Op de takken zitten knoppen (ogen), die in de lente nieuwe scheuten zullen voortbrengen. Een oog zal uitlopen in de richting waarheen het wijst. Zo kun je de groeirichting van die tak voorspellen. Snoei je vlak boven zo’n oog, dan zal dat oog de meeste groeikracht hebben en het snelst groeien. Knip boven een oog dat naar buiten wijst, zo blijft het hart van de struik open.
  • Snoeiwonden van meer dan 10 cm overgroeien niet makkelijk. Probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen door tijdig te snoeien. Is het nodig dikke takken van een boom te snoeien, roep dan de hulp van een specialist in.