De geschiedenis van ATV Essesteijn

Amateurtuindersvereniging Essesteijn vh ATV Tedingerhof complex Essesteijn

Even terug in de tijd.

ATV Tedingerhof bestond in 1976 uit drie volkstuincomplexen,

  1. Arentsburg, gelegen in Voorburg West. (Het oudste complex sinds de vijftiger jaren).
  2. Westvlietweg, gelegen aan de westvlietweg achter voetbalclub Wilhelmus.
  3. Leeuwenbergh, gelegen aan de westvlietweg naast park Leeuwenbergh.

In het jaar 1976 was er door de gemeente het besluit genomen om het huurcontract van het complex Arentsburg niet meer te verlengen.

Daarvoor in de plaats is er een vervangende locatie beschikbaar gekomen voor een nieuw complex.

  1. Essesteijn, gelegen in de schipholboog in Essesteijn, ingeklemd tussen twee treintrajecten

en gelegen tegen Mariahoeve aan.

Opbouw complex 1977

Het was een hele investering die als eerste gedaan moest worden en financieel opgebracht door alle leden van dat complex. De opbouw van het complex, je tuinhuisje incl. betonplaatje, de kantine, de waterleiding en riolering en later nog de sproeileiding en beplanting van de algemene stukken. De investering werd in 10 jaar afgeschreven, dus als je je tuin binnen 10 jaar opzegde, kreeg je een gedeelte terug.

De eerste zaterdag van het jaar 1977 ging de eerst spade de grond in om het perceel geschikt te maken voor een volkstuincomplex. Op de zaterdagen in aller vroegte moesten we ons eerst opstellen voor het hek langs de treinbaan en werden we geteld. Wie niet met een geldige reden verstek liet gaan, kon vertrekken van de tuin, voor jouw een ander die een tuin wilde. Dit heeft een paar maanden geduurd. Het opbouwwerk ging later over in Algemeenwerk met 6 beurten per jaar.

De leiding van het opzetten van het complex was in handen van de toenmalige voorzitter Jan van Veen. Hij had er veel zin in, net als wij zo goed als allemaal nieuwe tuinders. De tuinders van het complex Arentsburg hadden eerste keus, de andere tuinen werden verloot. In eerste instantie konden alleen inwoners van Voorburg en Leidschendam er een tuin huren.

De eeste kantie

De tuinen en de paden werden uitgezet door de leden van het complex. Voor de huisjes op de tuin moest jezelf een bekisting maken voor het betonplaatje en het huisje zelf opbouwen. De leden hielpen elkaar hiermee, er was veel samenwerking en saamhorigheid, wat de een niet kon, kon een ander wel. Er was een klein keetje, waar een toilet was en een heel klein keukentje om koffie te zetten. Later werd er een grotere kantine neergezet door de leden.

Een van de eerste huisjes

De eerste 8 huisjes werden in april 1977 geleverd. En om de 14 dagen weer 8 stuks. En zo verder tot alle huisjes geleverd waren en geplaatst. Het huisje bestond uit 4 wanden die d.m.v .slotbouten aan elkaar werden gekoppeld. Het dak bestaat uit platen spaanplaat die afgedekt werden met rubberroid en daar overheen weer bitumen golfplaatjes.

Per 1 januari 2013 werd de ATV Tedingerhof opgesplitst in 4 zelfstandig opererende verenigingen.

Alweer meer dan 45 jaar wordt er, van het begin af aan, nog door 2 tuinders op dit complex hun hobby met passie bedreven.

NB. De ATV Arentsburg bestaat nog steeds met het complex op dezelfde locatie.

Met dank aan Joop & Mariëlle